FORGOT YOUR DETAILS?

Certificat de performanta energetica

Legea 372/2005 stabileşte obligativitatea elaborării unui astfel de certificat pentru toate clădirile noi sau vechi care sunt vândute sau închiriate începând din 2010.

Certificatul de Performanţă Energetică va include consumul de energie al construcţiei determinat de către un auditor energetic, precum şi valori de referinţă care să permită evaluarea sa. Astfel, în funcţie de energia consumată pentru încălzirea locuinţei, climatizare, iluminat artificial etc., apartamentul va primi un calificativ de la A la G.

Un apartament care a primit calificativul G trebuie evitat, având un consum foarte ridicat de energie ceea ce presupune cheltuielile la întreţinere foarte mari. În acest fel calitatea termoizolaţiei clădirii se va regăsi în preţului de vânzare al imobilului sau chiria percepută. Certificatul energetic al clădirii este valabil zece ani de la data emiterii.

Consiliul European al Profesiilor Imobiliare (CEPI) sprijină lansarea Iniţiativei Europeane în legătură cu construcţiile, ce oferă asistenţă tehnică şi financiară pentru Uniunea Europeană. Reabilitarea a 15 milioane de clădiri în următorii zece ani este un obiectiv ambiţios.

Performanta energetica a cladirii reprezinta energia efectiv consumata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul.

Performanta energetica a cladirii se determina pe baza unei metodologii de calcul si se exprima prin unul sau mai multi indicatori numerici care se calculeaza tinand cont de mai multi factori externi si interni ai cladirii: izolatia termica, caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor, amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare si influenta cladirilor invecinate, sursele proprii de producere a energiei, climatul interior al cladirii, care influenteaza necesarul de energie.

Clasele de performanta energetica dupa care se clasifica cladirile si notele care se acorda

In functie de performanta energetica avuta cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana in 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie, respectiv un consum de peste 820 kWh/mp/an.

Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

TOP