Certfificat de performanță energetică

Certfificat de performanță energetică

Legea 372/2005 stabileşte obligativitatea elaborării unui astfel de certificat pentru toate clădirile noi sau vechi care sunt vândute sau închiriate începând din 2010.

Certificatul de Performanţă Energetică va include consumul de energie al construcţiei determinat de către un auditor energetic, precum şi valori de referinţă care să permită evaluarea să. Astfel, în funcţie de energia consumată pentru încălzirea locuinţei, climatizare, iluminat artificial etc., apartamentul va primi un calificativ de la A la G.

Un apartament care a primit calificativul G trebuie evitat, având un consum foarte ridicat de energie ceea ce presupune cheltuielile la întreţinere foarte mari. În acest fel calitatea termoizolaţiei clădirii se va regăsi în preţului de vânzare al imobilului sau chiria percepută. Certificatul energetic al clădirii este valabil zece ani de la data emiterii.

Consiliul European al Profesiilor Imobiliare (CEPI) sprijină lansarea Iniţiativei Europeane în legătură cu construcţiile, ce oferă asistenţă tehnică şi financiară pentru Uniunea Europeană. Reabilitarea a 15 milioane de clădiri în următorii zece ani este un obiectiv ambiţios.

Performanța energetică a clădirii reprezintă energia efectiv consumată pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde de consum, răcirea, ventilarea și iluminatul.

Performanța energetică a clădirii se determina pe baza unei metodologii de calcul și se exprimă prin unul sau mai mulți indicatori numerici care se calculează ținând cont de mai mulți factori externi și interni ai clădirii: izolația termică, caracteristicile tehnice ale clădirii și instalațiilor, amplasarea clădirii în raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare și influență clădirilor învecinate, sursele proprii de producere a energiei, climatul interior al clădirii, care influențează necesarul de energie.

Clasele de performanță energetică după care se clasifică clădirile și notele care se acordă

În funcție de performanța energetică avută, clădirile se clasifică în 7 clase pe o scală energetică, pornind de la clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie, respectiv un consum de până în 125 de kWh/mp/an, până la clasa G corespunzătoare celui mai ridicat consum specific de energie, respectiv un consum de peste 820 kWh/mp/an.

Sistemul de notare e de la 1 la 100, notă calculată, după un criteriu bine stabilit, fiind cu atât mai mare cu cât clădirea are o eficientă energetică mai ridicată.

Pentru a putea realiza auditul, echipa noastră are nevoie de câteva informații despre construcție

Arhitectura

Părțile de arhitectură ale fiecărui nivel precum și dimensiunile golurilor din pereți, distanța dintre goluri, înălțimea parapetelor;

Dimensiuni

Dimensiunile geometrice ale elementelor de construcții: fundații, pereți, stâlpi, grinzi, buiandrugi, plăci, elementele șarpantei;

Structura, Uși și ferestre

Structura anvelopei clădirii precum și tipul de uși și ferestre;

Planuri

Planuri și scheme ale instalațiilor de încălzire, ventilare, climatizare, preparare a apei calde de consum și electrice (iluminat).

Sună acum!