Necesitatea unui audit energetic

Necesitatea unui audit energetic

Calitatea unei construcţii, aceea de a consuma puţină energie pentru asigurarea confortului termic interior nu este deloc de neglijat, căci un consum de energie redus înseamnă cheltuieli de exploatare mici. Valoarea unei locuinţe ,preţul ei, depinde şi de mărimea consumului de energie termică, electrică şi gaze naturale al locuinţei respective, consum stabilit prin Certificatul energetic.
Certificatul energetic al clădirii este un document oficial, valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţă energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. Acest certificat întregeşte imaginea asupra valorii construcţiei ,fiind un instrument util pentru proprietarul clădirii în actiuni privind vînzarea-cumpărarea, renovarea, asigurarea, etc.
Indicatorul de performanţă energetică a clădirii, care constituie data esenţială a Certificatului energetic, este „consumul anual de căldură specific pentru încălzire şi apa caldă menajeră”, care se obţine prin raportarea consumului anual de căldură la suprafaţa desfăşurată (utilă) a construcţiei. Acestui consum îi corespunde o notă, iar nota maximă este 100.

Chiar ne trebuie certificat energetic?

Certificatul energetic e obligatoriu și îi arată viitorului proprietar sau chiriaș cât va cheltui pentru căldură, apă caldă și lumină pentru a obține condițiile optime de funcționare.

Astfel, clădirea este încadrată într-una din cele șapte clase energetice, pornind de la clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie, până la clasa G corespunzătoare celui mai ridicat consum specific de energie.
Practic, certificatul de performanță energetică este un document oficial din care reiese nota energetică ce caracterizează consumul de energie al clădirii.

Acest document trebuie întocmit de către un auditor autorizat, în urmă unui calcul termo-tehnic efectuat asupra imobilului respectiv și este valabil 10 ani.

În concluzie, chiar dacă nu urmează să vinzi, să închiriezi sau nu ai o clădire nouă, un certificat energetic se poate dovedi extrem de util, deoarece cu ajutorul acestuia îți poți face o idee clară cât de mult cheltuiești pentru întreținerea clădirii și mai ales, prin recomandările ce însoțesc acest certificat energetic, afli ce ar trebui să faci pentru a reduce aceste cheltuieli și a spori confortul propriu cu cheltuieli minime.

Sună acum!
Deschide Chat
1
Ai nevoie de ajutor?
Bună ziua. Cum vă putem ajuta?
Powered by